Koçluk Nedir Ne Değildir?
Koçluk Neden Gereklidir ?
İş dünyası ve organizasyon liderleri, yöneticiler, profesyoneller ve bireyler, kariyerlerini ilerletmek ve kişisel yaşamlarını geliştirmek için koçlarla çalışırlar; ama aslında koçluk nedir?
- Koçluk süreci genellikle daha önce kullanılmayan hayal gücü, üretkenlik ve liderlik kaynaklarının kilidini açar. Bir koçla çalıştığınızda, daha fazla kişisel ve profesyonel doyuma giden bir yola koyulursunuz.
- Koçluk kendinize ve geleceğinize yaptığınız bir yatırımdır. Sizi asla mümkün olmadığını düşündüğünüz şekillerde güçlendirebilecek dönüştürücü bir deneyim.
- Bir koçla ortak olduğunuzda, kendiniz, yaşamınız, işiniz ve daha fazlasıyla ilgili en önemli sorularınızın yanıtlarına zaten sahip olduğunuzu göreceksiniz. Koçunuz bunları çözmenize yardımcı olacaktır.
Koçluk Nedir?
Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF), koçluğu, bir kişiye kişisel ve profesyonel potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşündürücü ve yaratıcı bir süreçte ortaklık yapmak olarak tanımlar. Koçluk süreci genellikle daha önce kullanılmayan hayal gücü, üretkenlik ve liderlik kaynaklarının kilidini açar.
Koçluğu, yanınızda size eşlik eden destekleyici bir yolcuyla bir yolculuğa çıkmak gibi düşünebilirsiniz. Arabanın ve nereye gittiğinin kontrolü sizde; aynı şekilde hayatınızın, kaderinizin, kararlarınızın ve geleceğinizin kontrolü sizde. Sürüş sırasında, koçunuz size eşlik eder ve hedefinize ulaşma yolculuğunuzda size yardımcı olur.
Bir koçla ortak olduğunuzda, sürücü koltuğundasınız. Koçunuz sorumluluk ve öz farkındalık için destek sağlar ve yeni bakış açıları kazanmanıza yardımcı olur. Koçlar, istedikleri yanıtı almak için değil, yeni bir derinlik ve performans düzeyine ulaşmanıza yardımcı olabilecek anlamlı keşiflerde sizi cesaretlendirmek için sorular sorarlar.
Koçluk Ne Değildir?
Koçluk, mentorluk veya terapi ile aynı şey değildir. Bir akıl hocası, kendi deneyimlerine dayalı olarak konuyla ilgili uzmanlık, bilgelik ve rehberlik sağlar. Terapi, tipik olarak bireyin duygusal sağlığını ve psikolojik işleyişini bozan zorlukları çözme amacıyla ağrı, travma, işlev bozukluğu veya bir tür çatışmayı iyileştirme ile ilgilenir.
Buna karşılık, koçluk, bireylerin veya grupların kendi hedeflerini belirlemek ve bunlara ulaşmak için kendi deneyimlerinden ve yeteneklerinden yararlanmalarını kolaylaştırmaya odaklanır. Koç, koçluk sürecinde uzmandır, ancak yaşam yolculuğunuzda uzman sizsiniz.
Mentorluk Nedir?
Mentorluk, mentinin büyümesi, öğrenmesi ve kariyer gelişimi amacıyla genellikle kıdemli ve genç bir çalışan arasında meydana gelen karşılıklı ve iş birliğine dayalı bir irade ilişkisidir. Mentor ve menti genellikle bir organizasyonun içindedir ve organizasyonel hedeflere, kültüre, kariyer hedeflerine, profesyonel gelişime ilişkin tavsiyelere ve iş-yaşam dengesine vurgu yapılır. Etkili mentorlar genellikle mentileri için rol modeli ve ses tahtası görevi görür ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için rehberlik sağlar.
Mentorluk Neden Önemlidir?
İyi bir mentor, mentinin işte daha etkili olmasına, yeni beceriler öğrenmesine, daha fazla güven geliştirmesine ve genel kariyer gelişimi için daha iyi kararlar almasına yardımcı olabilir.
Mentorlar, başkalarının geliştiğini görmenin verdiği memnuniyet de dahil olmak üzere birçok faydayı da rapor eder; Genişletilmiş kuşak ve kültürel perspektifler, Teknik, liderlik ve kişilerarası becerilerin güçlendirilmesi, Yeni fikirler ve iç görüler.
Mentorluk Teknikleri veya Modelleri
Bire Bir Mentorluk: Bu tür mentorluk , tüm mentorluk türlerinin en geleneksel olanıdır. Bu tür mentorlukta yalnızca mentor ve menti yer alır ve genellikle daha deneyimli bir kişi ile daha az deneyimli veya çok daha genç bir menti eşleştirilir.
Grup Mentorluğu: Bu modelde, bir veya birkaç mentor, bir grup menti ile çalışır. Okullar ve gençlik programları genellikle bu modeli uygular çünkü her katılımcı için bir danışmana sahip olmak için yeterli zaman veya kaynak olmayabilir.
Akran Mentorluğu: Bu modele katılanlar ister profesyonel ister özel yaşamlarında olsun, aynı rol veya departmandandır veya paylaşılmış veya benzer deneyimlere sahiptir. Bu akranlar birbirlerine destek sunmak için eşleşirler. Bu bir grup veya bire bir mentorluk ilişkisi olabilir.